ШКОЛА ЗА ПУБЛИКУ (распоред)

Музеј позоришне уметности Србије наставља да организује радионице за дечје и омладинске групе под називом „Школа за публику“. Крајем новембра смо започели нови циклус радионица за децу од првог до четвртог разреда основне школе, под називом „Креирамо позориште“.  Прве четири радионице смо већ одржали, а циклус настављамо после Нове године.  

Учеснике радионица Јадранка Бaрзут, драматург и наставник на Учитељском факултету у Београду, уз помоћ својих студената, најпре упознаје са значајем Музеја позоришне уметности Србије. После кратке приче о томе како се прави позоришна представа, ђаци кроз креативну игру сами праве елементе имагинарне, а понекад и истинске представе.

У оквиру циклуса радионица „Креирамо позориште“, до сада смо посетили и школе у Земуну и Вршцу, и тако проширили деловање нашег Музеја.

Улаз је слободан. Добро дошли!

Организоване посете Музеју, разговори на тему историје позоришта у Србији и вођење кроз актуелне изложбе и даље су Вам на располагању. Заказивање термина  је обавезно и врши се најмање седам дана унапред у договору са кустосом-едукатором (+381 11 2628920, program@mpus.org.rs).

 

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ

Започели смо нови циклус радионица – „Креирамо позориште“!

У прве четири радионице дружили смо се са ученицима другог разреда ОШ „Скадарлија“.

Јадранка Бaрзут, драматург и наставник на Учитељском факултету у Београду, причала нам је о томе како се прави позоришна представа и зашто је важан Музеј позоришне уметности Србије. Затим смо заједно са њом правили сценографију, костиме и плакате за представу Маштарије – за праву позоришну представу коју игра Позориште Учитељског факултета. Рибице које смо направили и насликали сада су део сценографије!

 

   

 

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ПЛАКАТ

Пред Нову годину смо се дружили са ученицима другог разреда ОШ „Скадарлија“ и, уз помоћ учитељице Бојане Јовановић, у две радионице креирали плакате за праву позоришну представу, У контра смеру, коју су извели студенти Учитељског факултета, предвођени својом професорком Јадранком Бaрзут. Плакат који је направила наша другарица Ребека био је толико леп, да је заиста коришћен као најава за ову представу!

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ЛУТКЕ

Посетили смо и наше другаре у Вршцу. Ученици III 1 ОШ „Паја Јовановић“ и њихова учитељица Светлана Баковић, дружили су се са професорком Бaрзут и студенткињом Маријом Ђекић, које су их упутиле у тајне луткарског позоришта. Током три радионице они су правили позоришне лутке, увежбали и приказали луткарску представу по тексту М. Фистера,  Риба дугиних боја.

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ СЕНКИ

Најмлађе ученике, прваке ОШ „Светозар Милетић“ (учитељ Ђорђе Матић), увели смо у чаробан свет позоришта сенки. Са њима смо, током три радионице, правили малу позорницу уз помоћ које сви можемо, код куће, да правимо своје позориште. Потрошили смо много боја, сви смо се измазали и дивно се забављали.