Изложба: Достојевски на сцени Народног позоришта у Београду до 1941.

 

 

Изложба Музеја позоришне уметности Србије остварена у сарадњи са Руским домом у Београду и Руским научним институтом, биће отворена од 30. новембра до 6. децембра. Ауторке изложбе су Мирјана Одавић и Јелица Стевановић, музејске саветнице Музеја позоришне уметности Србије.

Значајан јубилеј, обележавање 200 година од рођења Ф. М. Достојевског, једног од највећих светских писаца, повод је да се кроз изложбу посвећену извођењима његових дела на сцени Народног позоришта у Београду у првим деценијама 20. века, осврнемо и на непроцењив значај утицаја руских сценских уметника а нарочито руске емиграције на развој театарског живота у Србији пре и између два светска рата.

Прва поставка, драматизација романа Злочин и казна 1907. године, показује спремност младе националне театарске сцене (Народно позориште у Београду је основано 1868) да се упусти у озбиљан и храбар подухват постављања на сцену изузетно захтевних дела овог руског класика. Уследиле су премијере: Браћа Карамазови 1913, Ујкин сан 1930, Злочин и казна 1935. (нова драматизација) и Идиот 1937. године.

Музеј позоришне уметности Србије константно систематизује, изучава и сагледава из различитих углова историју позоришног живота у Србији. Разноврсна и обимна музејска грађа пружа могућност да пронађемо и представимо историјске моменте, као што је овај,  који указују на богатство, слојевитост и савременост прошлих времена позоришног живота.

Захваљујући драгоценој музејској грађи, искуству и знању које наши кустоси поседују, са задовољством смо прихватили предлог осведочених пријатеља Музеја, Руског дома у Београду и  Руског научног института и реализовали изложбу и каталог Достојевски на сцени Народног позоришта у Београду до 1941. Ауторке изложбе су кустоскиње Музеја, музејске саветнице Мирјана Одавић и Јелица Стевановић.