Отварање изложбе НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ (1969-2018) ИЗ ПОЗОРИШНОГ АЛБУМА

Позивамо Вас на отварање изложбе ”НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ (1969-2018) ИЗ ПОЗОРИШНОГ АЛБУМА” ауторке Мирјане Одавић.

Изложбу отвара директор Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић Манојловић.

 

Уторак, 12. децембар 2023. у 19 сати.

 

Улаз слободан! Добро дошли!

Небојша Глоговац – Поп, Лобања, Глоги, Шарпеј, Ућебани, Бизон – рођен је 30. августа 1969. године у Требињу. У раној младости био је члан Дечје драмске групе студија Радио Београда и аматерског позоришта у Панчеву, где му је ментор био Миленко Заблаћански. После две године студирања психологије схвата да му је глума дража и из првог покушаја полаже пријемни испит на Факултету драмских уметности у Београду, нашавши се у класи Владимира Јевтовића, у којој су му колеге били Нела Михајловић, Наташа Нинковић, Даниела Кузмановић, Данијела Угреновић, Каролина Цимеша, Војин Ћетковић, Сергеј Трифуновић и Борис Пинговић. На другој години студирања позван је да игра у комаду Велика пљачка у режији Дејана Мијача, а наредне добија стипендију Југословенског драмског позоришта, чији стални члан постаје 1996. године.

Током своје скоро три деценије дуге, али и рано прекинуте позоришне каријере, Небојша Глоговац је остварио тридесет и четири улоге, за многе добивши највећа признања. У свом матичном позоришту, Југословенском драмском позоришту, од прве улоге сердара Ника Ђурова у представи Лажни цар Шћепан Мали (1993) па до последње, Хамлета у истоименом комаду (2016), Глоговац је свој раскошан и блистав дар уткао у још осамнаест представа. Играо је и у другим театарским кућама наше престонице (Атеље 212, Звездара театар, Народно позориште у Београду, Позориште „Бошко Буха“, Култ театар, Битеф театар…), али и у региону (Teatar Ulysses на Брионима, Црногорско народно позориште у Подгорици). Радио је са највећим редитељским именима наше савремене позоришне уметности међу којима су: Дејан Мијач (4), Александар Поповски (3), Слободан Унковски (3), Паоло Мађели (2), Небојша Брадић (2), Никола Пејаковић (2), Ленка Удовички (2). Његове изузетне вештине, ширине и таленат долазили су до изражаја и у представама које су режирали Вида Огњеновић, Јагош Марковић, Егон Савин, Никита Миливојевић, Алиса Стојановић, Душан Јовановић, Игор Вук Торбица и многи други.

У једном су сви сагласни: Небојша Глоговац је био велики човек, искрен, племенит, спонтан, паметан и изузетно духовит, а као уметника су га красили маестралност, непоновљивост, експресивна игра која је прерастала у праве глумачке бравуре.  Свој ретки дар несебично је делио са публиком, која је то умела да осети и награди. Добитник је скоро свих позоришних признања која се деле код нас и у региону. Улога Ивана у представи Хадерсфилд донела му је чак осам престижних награда (Стеријина, „Милош Жутић“, „Ардалион“…), а улога Адама у Разбијеном крчагу шест („Миливоје Живановић“, „Златни ћуран“, „Иво Сердар“…). Постхумно му је додељено признање за животно дело „Добричин прстен“, 2018, а Југословенско драмско позориште је 2021. установило позоришну награду „Небојша Глоговац“ за изузетну уметничку креацију младог глумца, која се додељује 3. априла, на дан овог театра.

Његов снажан глумачки израз и посвећеност послу оставили су великог трага и на филму и телевизији.