Отварање изложбе ЈЕДАН ВЕК БАЛЕТА (првих педесет година)

Музеј позоришне уметности Србије, у сарадњи са Народним позориштем у Београду, обележава јубилеј  ЈЕДАН ВЕК БАЛЕТА

Првих педесет година биће представљено у Музеју позоришне уметности Србије (аутор Јелица Стевановић), изложбу ће отворити Милена Јауковић.

 

Среда, 31. мај 2023. у 19 сати

 

Улаз слободан. Добро дошли!

 

Других педесет година биће представљено у Музеју Народног позоришта у четвртак, 1. јуна 2023. у 18 сати (аутор Милена Јауковић).

 

ЈЕДАН ВЕК БАЛЕТА

(првих педесет година)

Изузетно обимна и захтевна тема каква је велики јубилеј Балета Народног позоришта у Београду – 100 година од оснивања, умногоме превазилази обим једне изложбе. Стога су се Музеј позоришне уметности Србије и Народно позориште удружили и уприличили две поставке, од којих свака обухвата по половину деловања нашег балета.

Уз пуну свест о значају и незамењивости сваког и најситнијег чиниоца позоришне представе као најсложенијег уметничког дела, али и сваке представе у историјском контексту, и упркос обимној грађи којом Музеј располаже, условности које подразумева изложба као медиј комуникације и расположиви простор неминовни су ограничавајући фактор. Стога изложба у Музеју позоришне уметности Србије плете причу о првих педесет година из два сегмента: првим дочаравамо сценски доживљај кроз сценографске скице и фигуре неких најзначајнијих балетских уметника, док у другом оживљавамо сценске животе осамнаест од преко сто реализованих балетских наслова. Одабир није био лак, тежња је била да се прикажу водећи балетски уметници и представе креиране у што више различитих стилова и жанрова, са највише успеха у земљи и иностранству, најдужим сценским трајањем, најбољим критикама…

Ова свечана прилика је била повод и да искористимо најновије техничке могућности, па је старим црно-белим фотографијама удахнут нови, „обојени“ живот.

 

Аутор изложбе и каталога Јелица Стевановић

Дизајн изложбе и каталога – Јован Тарбук (за Софт граф)

Видео презентација – Предраг Тончић / Продукција Зоран Јанков ПР Београд

Технички сарадници Гордана Степановић и Коста Грба

Коришћени материјали из збирки Музеја позоришне уметности Србије, Народног позоришта у Београду и приватних збирки