Светски дан позоришта

Порука Хелен Мирен поводом Светског дана позоришта:

 

“Ово је било веома тешко време за живе наступе и многи уметнуци, техничари и занатлије, мушкарци и жене мучили су се и борили у професији која је већ препуна несигурности. Можда их је баш та, увек присутна несигурност учинила способнијима да виспреношћу и храброшћу преживе ову пандемију. Њихова машта се у овим новим околностима већ преточила у инвентивне, забавне и потресне начине комуникације, наравно великим делом захваљујући Интернету. Људска бића причају једни другима приче од кад постоје на овој планети. Прелепа позоришна култура живеће све док нас буде овде. Креативни порив писаца, дизајнера, плесача, певача, глумаца, музичара, редитеља, никада неће бити угушен и у врло блиској будућности ће поново процветати новом енергијом и новим разумевањем света који сви делимо. Једва чекам!”

Светски дан позоришта обележава се већ тачно 60 година сваког 27.марта, а од 2011. обележава се и Светски дан пантомиме сваког 22.марта на дан рођења чувеног пантомимичара Марсела Марсоа на иницијативу Марка Стојановића и Офера Блума.

Пре неколико година покренута је иницијатива да се обележава Светска недеља представа која почиње 20.марта Светским даном дечијег позоришта, наставља се Светским даном луткарства 21.марта, Светским даном пантомиме 22.марта и завршава 27.марта Светским даном позоришта.