КРОЗ ПОЗОРИШТЕ

Изложба учесника радионица Музеја позоришне уметности Србије за децу и младе

Од средине априла до половине маја 2016. године посетиоци имају прилику да се у Божићевој кући упознају са креативним решењима насталим  у оквиру едукативних програма Музеја позоришне уметности Србије.  Радионице се редовно одржавају још  од 2011. године с циљем да се међу децом и омладином популаришу позоришна уметност и драмска класика. Кроз различите циклусе (Позориште у мојој школи, #KOSHTANAH, Позориштаонција, Школа за публику и др.), предавања за ученике и организацију семинара и округлих столова за наставно особље. Музеј окупља предшкoлце, основце, средњошколце, али и студенте с циљем да подстакнемо читање и разумевање драмских дела обухваћених обавезном лектиром,  упознамо учеснике са изражајним средствима и законитостима позоришне уметности и припремимо их и охрабримо за улазак у позориште у својству активне публике или будућих професионалаца.  Поред школског програма српског језика, бавимо и ширим темама из области позоришног живота, професионалном оријентацијом или једноставно заједно уживамо у некој од представа с редовног репертоара.

Вишегодишњи рад и стално допуњавање и кориговање садржаја и форме радионица изнедрили су позоришну преводницу, нову методу тумачења драмске класике  помоћу изражајних средстава популарне културе која данас чини главни оквир наших радионица.

Током рада ученици се упознају са структуром драмског текста и основним елементима позоришне представе. На примеру театролошке грађе из наших збирки (фотографије, сценографске и костимографске скице, плакати, програми, књиге, аудио-видео материјал, press clipping итд.), објашњава се на који начин се прочитани драмски текст преводи на сценски језик и претвара у позоришну представу. Сваку  радионицу прати презентација која се тематски и садржајно у сарадњи прилагођава  непосредној групи учесника, било да је у питању општа, популација с посебним потребама или инклузивни програм.

Пројекат не доприноси искључиво образовању у области драме ипозоришта, већ и стицању разнородних функционалних знања, развоју критичког мишљења и креативних потенцијала код деце и младих.

Поставку изложбе “Кроз  позориште” чине индивидуални и групни радови београдских основаца и средњошколаца. Међу ауторима се истичу ђаци  београдске ОШ “Свети Сава”,  ШОСО с домом “Свети Сава” из Умке, биших и садашњих ученици средњих стручних школа Графичке школе, Техноарта, њихови вршњаци из Филолошке гимназије као и чланови ликовног студија “Артичоке”. Током рада успешно су сарађивали са студентима Факултета драмске уметности, Факултета примењене уметности, Факултета ликовне уметности који се образују за неку од позоришних професија, као и професионални млади музичари, глумци, сценографи, костимографи, шминкери, маскери…

Радионице у оквиру едукативних програма Музеја позоришне уметности Србије се заказују на захтев заинтересоване групе уз обавезну најаву најмање 10 дана пре планираног одржавања. Могу бити реализоване у простору Музеја, али по потреби и на било ком другом месту које групи тј. теми одговара, како у Београду тако и у другим местима у Србији.

Аутор пројекта, водитељ радионица  и кустос изложбе је драматруг Ирина Стојковић Кикић, запослена у Музеју као библиотекар – музејски едукатор саветник.

Контакт:  program@mpus.org.rs
Језици: српски, енглески и француски, могућност огранизовања превода на српски знаковни језик

Изложба траје до 10. маја 2016, а радионице се одржавају током целе школске године.

КРОЗ ПОЗОРИШТЕ – изложба у МПУС

У петак, 15. априла 2016 од 18:00 до 20:00 сати је у Музеју организован обилазак изложбе КРОЗ ПОЗОРИШТЕ уз стручно вођење најмлађих излагача – Артичока.
Помогле су им колегинице из Техноарта.
Ако волите позориште, цртање, сецкање, вајање, лепљење, мацкање…дружење траје до 10. маја. Добродошли!