БИСЕРКА ЦВЕЈИЋ : од светске диве до врхунског педагога

Аутор изложбе и каталога Мирјана Одавић, музејски саветник

 

 

БИСЕРКА ЦВЕЈИЋ : од светске диве до врхунског педагога

ПРЕУЗМИТЕ ИЗЛОЖБЕНИ КАТАЛОГ!

Један пун живот у којем је постигнуто и оно што је најтеже постићи – бити не само широко цењен, већ и вољен. Таквима аплаузи као да никада не престају…

(Мирослав Радојчић, Политика)

Бисерка Цвејић, једна од највећих оперских уметница XX века, током скоро  три деценије дуге певачке каријере, остварила је 77 мецосопранских улога у скоро 1.800 представа на великим домаћим, југословенским сценама, као и на многобројним иностраним, који укључују и оне највеће: Метрополитен, Бечку државну оперу, миланску Скалу, Арену у Верони, Ковент гарден у Лондону, Театро Колон у Буенос Ајресу, Бољшој театар у Москви и многе друге. Њен снажан мецосопран посебне лепоте и пуноће, те лична емотивна ризница покретана снажним инстинктом и обликована студиозном анализом и задивљујућом инвенцијом, капитал су помоћу којег је креирала узорну галерију оперских ликова, узнетих до највишег уметничког нивоа: Амнерис, Еболи, Кармен, Ацучена, Улрика, Принцеза де Бујон, Далила, Ђулијет, Лаура Адорно…

Критичари су хвалили њену музикалност, њен драмски мецосопран и наглашени смисао за карактеризацију ликова, а журналиста и музички критичар Слободан Елезовић је истакао: “умјетност Бисерке Цвејић темељи се на инвентивној синтези вокалне технике у пуној функцији интерпретативне снаге вокалне и психолошке одреднице тумаченог лика. Тиме се у цијелом богатом оперном опусу профилира галерија протагониста глазбених драма, које је снагом своје особености, пуне емоционалних набоја, Бисерка Цвејић узносила на највише разине глазбених сценско-умјетничких достигнућа”. 

Током блиставе каријере певала је са највећим оперским уметницима (Биргит Нилсон, Рената , Тебалди, Франко Корели, Николај Геда, Пласидо Доминго, Тито Гоби, Марио дел Монако…) и сусретала се са значајним личностима из различитих миљеа, попут Грејс Кели, Јосипа Броза Тита и многих других.

Увек расположена и ведра, са шеретском искром у очима, госпођа Цвејић и у 95. години плени младалачком енергијом, једноставношћу, непосредношћу, срдачношћу. По природи велики оптимиста, шаљивџија, скромна, никад препотента, на све гледа ведро (“песма, игра и смех су моје тајне пилуле дуговечности”, “сматрам великом срећом што сам била у прилици да својим гласом и песмом обрадујем друге људе”), и још увек активно помаже младим певачима да закораче стазам своје славне професорке, увек у срдачном, готово материнском контакту са бившим студентима који том стазом увелико ходе.

Аутор изложбе и каталога: Мирјана Одавић, музејски саветник

 

 

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМАК ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ!