КУВАР КАЈЕ ЦВЕТКОВИЋ

 

 

Катарина Каја Цветковић (Београд, 1883 – Београд, 1952)

 

Поред архивских докумената, рукописних дела, писама, у Архиву Музеја позоришне уметности Србије чувају се и заоставштине истакнутих позоришних уметника које су они сами или њихови наследници поверили Музеју с жељом да буду сачуване као посебне целине у оквиру фонда. Међу најзначајнијима, налазе се заоставштине Добрице Милутиновића, Миливоја Живановића, Љубише Јовановића, брачног пара Милоша и Марије Цветић, Бране Цветковића…Међу многобројним документима и рукописним делима, у оквиру заоставштине Бране Цветковића сачуван је и кувар његове супруге Катарине Каје Цветковић.

О Катарини Каји Цветковић, драмској глумици, знамо да је рођена 1883. године у Београду. Била је супруга значајног комичног глумца, редитеља и управника позоришта Бране Цветковића. Први пут је ступила на сцену 1902. у мужевљевом “Орфеуму” и у њему играла и певала све до Првог светског рата. Године 1915. са мужем је прешла у Албанију и одатле на Крф и у Солун, где је у војничком позоришту учествовала у програмима за српску војску све до 1918. године. Наступала је у Народном позоришту у Скопљу, затим у Нову Саду, одакле прелази у Београд у Бранино позориште, које ради до 1929, када су и она и муж напустили  позориште.

Брана Цветковић

Театролог Боривоје С. Стојковић је описује као пријатне појаве, чак лепа,  достојанственог држања, осећајна, одмерена у изразу и покрету, правилне дикције, као млађа тумачила је успешно драмске улоге и љубавнице. Према писању ондашње критике откривамо да је певала врло пријатним и лепо развијеним сопраном и била цењена међу глумцима као једна од бољих певачица.

Умрла је у Београду 1952. године.

КУВАР КАЈЕ ЦВЕТКОВИЋ

Кајин кувар је састављен углавном од дезертних рецепата али се пронађу и понеки рецепти за главна јела. На последњим страницама ове очуване свеске, поједини рецепти се понављају са мањим изменама или допунама. Овде смо извдојили неколико, нама најзанимљивијих Кајиних рецепата који откривају глумичине кулинарске тајне и састојке.

Савијача гужвара

Једну килу брашна натри машћом, разби 2 жуманца, осоли, занеси млаком водом. Кад замесиш тесто исеци на 4 дела и остави да се одмори онда разви јуфку преко остала па је добро попрскај машћом па онда и ону другу преко те, па тако редом до последње и онда мало ситна сира посути по тој последњој јуфаки, зави у једну јуфаку и пеци.

Торта од ора филована пекмезом 

Једна водена чаша туцани ора, чаша шећера, чаша брашна, једна чаша масти, једно цело јаје и једно беланце. Све се то замеси. Половина теста мете се у тепсију и намаже пекмезом. Преко те мете се друга половина теста и нанесе жуманцима.

Блиц торта

Измути добро ¼ киле бутера са три жуманаца, додавати један по један  и ¼ киле шећера, ¼ киле брашна сипај у нодлу и пеци.

Талијанска салата

¼ киле шећера, ¼ киле бадема, кора од лимуна, 2 јаја, 4 штангле чоколаде. Шећер, бадем, кору од лимуна, чоколаду мети у шерпу, све заједно само да се загрева. Затим, стави јаја, разби и добро мути и шаку бадема исеци на крупно и опет све заједно мути, промешај затим у круту артију мети. После кад се извади уваљати у шећер.

Фини куглоф

Умути 140 грама масла са 4 жуманаца и 140 грама ситна шећера, 1/8 литра ладна млека, лимунове коре и 280 грама брашна и снег од 4 беланца. Место квасца узми 6 грама бикарбон соде у апоцети, помешај тај прашак, додај тесту и сипај у намазану нодлу и онда пеци.

Шато

Један сатлик бела вина са ванилом или циметом укувај 12 жуманаца и ½ киле шећера у лонцу. Дуго мешати, затим мети лонац на жестоку ватру, сипати полако оно вино и мешати до год се не згусне. Затим га употреби за прелив.

 

Пријатно!

 

5. март 2019.