МАНИФЕСТАЦИЈА МУЗЕЈИ СРБИЈЕ

Манифестација Музеји за 10, ове године одржаће се од 14. до 20. маја. Реч је о националној музејској иницијативи, највећој до сада на територији Србије, која се одржава четврту годину заредом.

Манифестација обухвата Међународни дан музеја (18. мај), 14. Европску ноћ музеја (19. мај) и Националну недељу музеја.

Музеј позоришне уметности Србије нема сталну поставку, већ приређује периодичне тематске изложбе о театру и позоришним уметницима у Србији. Аутор актуелне поставке у мају  “Кир Јања на сцени Народног позоришта у Београду” је Биљана Остојић, а изложба је организована поводом 150 година Народног позоришта.

Посебни програми

14. мај у 12 часова – Стручно вођење кроз изложбу

14. мај у 18 часова – Концерт у оквиру пројекта “Дар различитости” – Пројекат се бави оснаживањем, мотивацијом и интеграцијом у вршњачку групу адолесцената са аутизмом и другим развојним проблемима (попут дисграфије, дискалкулије, дислексије, поремећаја пажње), путем различитих грана уметности и индивидуалног приступа сваком учеснику. Пројекат је од изузетне важност и за развој сваког просечног тинејџера, који кроз уметничке активности учи да поштује различитост и развија толеранцију. Пројекат обухвата музичке, драмске и ликовне радионице у којима млади заједничком стваралачком енергијом реализују уметничко дело и кроз уметност остварују своје снове. На концерту ће учесници у пројекту показати шта су до сада научили. Организатор пројекта и концерта је Музичко-оперско-театарска организација МОТО, у сарадњи са ВИС Небоград, Хуманитарном организацијом за помоћ особама са сметњама у развоју „Дечје срце“, Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију ФАСПЕР, а под покровитељством Фондације „Траг“ и Eurobank Srbija.

15. мај у 12 часова – Стручно вођење кроз изложбу

15. мај у 18 часова – Концерт награђених ученика МШ “Јосиф Маринковић” – Музеј позоришне уметности Србије је традиционални домаћин годишњег концерта у којем учествују ученици Музичке школе „Јосиф Маринковић“ – добитници награда на пролећним музичким такмичењима.

16. мај у 10 часова – Играмо се позоришта у музеју – У оквиру пројекта „Школа за публику“, Музеј позоришне уметности Србије је ове године организовао циклус радионица за децу од првог до четвртог разреда основне школе, под називом „Креирамо позориште“. Уз помоћ студената Учитељског факултета предвођених професорком Јадранком Барзут, млађи основношколци су се упознавали са улогом и значајем Музеја позоришне уметности Србије, а нарочито са позориштем и процесом рада у театрима – кроз самостално креирање делова сценографије и костима, прављењем минијатурне верзије театра сенки и сл. У завршници циклуса одржаће се радионица намењена деци узраста од 7 до 10 година.

16. мај у 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу

16. мај у 18 часова – Мастер арт академци за 10 – Концерт ученика Мастер арт академије.

17. мај у 11 часова – Стручно вођење кроз изложбу

17. мај у 14 часова – Играмо се позоришта у музеју – У оквиру пројекта „Школа за публику“, Музеј позоришне уметности Србије је ове године организовао циклус радионица за децу од првог до четвртог разреда основне школе, под називом „Креирамо позориште“. Уз помоћ студената Учитељског факултета предвођених професорком Јадранком Барзут, млађи основношколци су се упознавали са улогом и значајем Музеја позоришне уметности Србије, а нарочито са позориштем и процесом рада у театрима – кроз самостално креирање делова сценографије и костима, прављењем минијатурне верзије театра сенки и сл. У завршници циклуса одржаће се радионица намењена деци узраста од 7 до 10 година.

17. мај у 16 часова – И ми смо позориште – Представа у извођењу полазника циклуса радионица „Креирамо позориште“.

18. мај (Међународни дан музеја) у 12 часова – Стручно вођење кроз изложбу

18. мај (Међународни дан музеја) у 13 и 15 часова – Радионица за одрасле “Позоришна маска” – Кроз историју позоришта, значај и улога маске су се мењали, али она и данас има своје место на сцени. И не само маска која се постиже шминком, већ и она која се прави од најразноврснијих материјала и коју сценски уметници носе током целе представе или неке сцене, или је мењају „a vista”. Мајстор за израду оваквих маски, свакако један од најбољих код нас је Радица Комазец, модисткиња у Народном позоришту у Београду, која ће нешто од свог умећа поделити са заинтересованима у два заказана термина. Радионица је намењена одраслима (студентима и старијима).

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова – Студенти за 10 – Концерт студената Факултета музичких уметности у Београду.

19. мај (14. Европска ноћ музеја) – Театротека – Маратон – Стерија на сцени Народног позоришта у Београду – Народно позориште у Београду ове и следеће године обележава велики јубилеј – 150 година од оснивања, тј. од уласка у зграду у којој и данас живи и ради. Јован Стерија Поповић је један од иницијатора оснивања нашег националног театра (још 1841, када је био један од оснивача Театра на Ђумруку), а његова дела су од првих дана окосница националног репертоара. Музеј позоришне уметности Србије овај јубилеј, између осталог, обележава изложбом Кир Јања на сцени Народног позоришта коју ће видети и посетиоци у оквиру манифестације „Музеји за 10“, као и ванредним програмом Театротеке, својеврсним маратоном снимака представа по Стеријиним комадима, у извођењу ансамбла Драме Народног позоришта у Београду.

Програм Театротеке: у 10 часова – Кир Јања – редитељ Егон Савин (1992), у 12 часова Покондирена тиква – редитељ Јагош Марковић (2007), у 14 часова Лажа и паралажа – редитељ Југ Радивојевић (2006), у 16 часова Родољупци – редитељ Андраш Урбан (2015).

Више о догађају Музеји Србије