МУЗЕЈИ ЗА 10

Музеј позоришне уметности Србије је и ове године с радошћу учествовао у манифестацији „Музеји за 10“. Наш програм је био презентован на конференцији за новинаре, а добили смо и Награду „Музеји за 10“ за прошлогодишњи ангажман.

Ове године је централни догађај било отварање наше нове изложбене поставке, Бора Тодоровић у делима Александра Поповића и Душана Ковачевића, поводом обележавања 90 година од рођења и 5 година од смрти великог глумца (16. маја). Аутор изложбе је Биљана Остојић. Уз присуство породице, колега и бројних поштоваоца овог значајног уметника, о њему су говорили глумци Љиљана Драгутиновић, Богдан Диклић и Милан Цаци Михаиловић, а изложбу је отворио драмски писац Душан Ковачевић.

На три изузетно квалитетна и веома добро посећена концерта класичне музике, представили су се ученици МШ „Јосиф Маринковић“ – лауреати овогодишњих такмичења (14. маја), затим студент виолине на ФМУ Ђорђе Стојић са гостима (проф. Марија Мисита, 15. маја) и ученици Мастер арт академије – Мајстори игре на виолини (проф. Ана Весков, 17. маја).

У програму посвећеном најмлађима, уприличили смо најслађу радионицу Креирамо позориште – „Ивица и Марица“ (14. маја). Са предшколцима из Вртића „Дизниленд“ правили смо лутке на штапу: кућицу зле вештице из бајке Ивица и Марица, од бомбона! Радионицу договорену са учитељицом из ОШ „Скадарлија“ (16. маја) смо, нажалост, морали да откажемо јер је она у међувремену премештена (уместо дневног боравка, добила је да води разред непосредно пред манифестацију, па није била у могућности да са њима организује долазак у Музеј).

Целодневним маратоном Театротеке у којем смо приказивали снимке представа и филмове Боре Тодоровића (по делима А. Поповића и Д. Ковачевића) дочекали смо и Европску ноћ музеја (18. маја), када посета достиже кулминацију…

Наш музеј који располаже простором за изложбе и све друге програмске активности мањим од 80м2, током овогодишње манифестације „Музеји за 10“ посетило је више од 1000 задовољих посетилаца и учесника у програмима.