ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ

Музеј позоришне уметности Србије вас позива на отварање изложбе

ГЛУМАЧКЕ ПОРОДИЦЕ II: МИЉКОВИЋИ – ТОДОРОВИЋИ – ЗЛАТКОВИЋИ

Аутор изложбе мр Александра Милошевић, музејски саветник

Понедељак, 23. децембар у 19:00 сати

Господар Јевремова 19
Изложба је отворена до априла 2020.
Улаз слободан. Добро дошли!

 

У оквиру циклуса „Глумачке породице“, који је почео изложбом о Поповићима (2018), представљамо животе и позоришнa делa Миљковића (Вељe, Савкe и Софијe), Тодоровића (Савe и Лепосавe) и Златковића (Зорe и Александрa).

У залету ка XX веку у историји српског позоришта укрштају се генерације романтичарског и млади представници реалистичког сценског израза. Велимир Веља Миљковић и Сава Тодоровић, припадници старијег глумачког нараштаја, који су обележили почетак реалистичког доба Народног позоришта, преплитали су своја стваралачка достигнућа и разгранали их у позоришним, али и породичним везама. Заједно са својим супругама, иначе рођеним сестрама, Савком Миљковић и Лепосавом Тодоровић припадали су важном интелектуалном и уметничком кругу тадашњег Београда. Били су стубови Народног позоришта и двеју породица које су изнедриле нове таленте наше сцене: Софију Цоцу Миљковић Ђорђевић која ће обележити београдску сцену на
прелазу између два века и Зору Тодоровић, која се са мужем, Александром Златковићем, уписала у историју српског позоришта небројеним сценским драгуљима.

  Каталог изложбе доступан је као ПДФ у Театрослову.