РАДИОНИЦЕ – КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ

Музеј позоришне уметности Србије је 2017. започео нови циклус радионица за децу од првог до четвртог разреда основне школе, под називом Креирамо позориште

Радионице се одржавају у просторијама Музеја и у школама, а организујемо их у сарадњи са Јадранком Барзут, драматургом и наставником на Учитељском факултету у Београду. Она или неки од њених студената, учеснике радионица најпре упознаје са делатношћу и значајем Музеја позоришне уметности Србије, као и са позориштем, уметницима, поступцима у стварању позоришне представе. Потом ђаци кроз креативну игру сами праве елементе имагинарне, а понекад и истинске представе.

До сада смо посетили и школе у Земуну и Вршцу, и тако проширили деловање нашег Музеја.

Организоване посете Музеју, разговори на тему историје позоришта у Србији и вођење кроз актуелне изложбе и даље су Вам на располагању. Заказивање термина  је обавезно и врши се најмање седам дана унапред у договору са кустосом-едукатором (+381 11 2628920, program@mpus.org.rs).

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

14. мај 2019.

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – „ИВИЦА И МАРИЦА“

Током манифестације „Музеји за 10“ угостили смо предшколце из Вртића „Дизниленд“ и учити како се праве и воде лутке на штапу. Ово је свакако била најслађа радионица! Током две радионице, правили смо кућицу оне зле вештице из бајке „Ивица и Марица“ – сећате се, она је била саграђена од колача. Е, наше су биле од бомбона, али исто тако маштовите и сласне.

 

5. април 2019.

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ЛУТКАРСКЕ ИМПРОВИЗАЦИЈЕ

Са ученицима II/3 Основне школе „Бранко Радичевић“ из Батајнице и њиховом учитељицом Дивном Атлагић, дружила се Сања Вуковић током две радионице. Они су правили луткарско позориште. Од шљокица, вунице, конца, разнобојних тканина и трачица, свако је креирао лик по избору: било је ту зека, маца, корњача, оваца… али и омиљених јунака из бајки. И гле чуда – на крају су се сви ти ликови нашли у једној позоришној представи! Било нам је занимљиво, дивно смо се забавили, али и много тога научили.

22. март 2019.

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ДАН У ВРТИЋУ

Са другарима из Дневног боравка „Big bird“, дружили смо се 15. и 22. марта у нашем Музеју. Уз помоћ њихове учитељице Наташе Роксић и волонтера Јована Одавића, професорке Јадранке Барзут и њене студенткиње друге године Учитељског факултета Маријане Перић, током четири радионице смо правили лутке за будућу представу „Дан у вртићу“. Свако је креирао лик по избору: најбољег друга или другарицу, васпитачицу, тату или маму… А неки су направили – себе. За крај школске године, очекујемо да нам прикажу представу у којој ће користити своје лутке!

 

15. март 2019.

22. март 2019.

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – „СНЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА“

Стигли смо и до Чачка. Ту су наше вредне студенткиње Учитељског факултета у Београду, Милица Мијаиловић и Ивана Вивод одржале три радионице. Најпре су ученицима II/1 Основне школе „Милица Павловић“ и њиховој учитељици Весни Јеротијевић причале о Музеју позоришне уметности Србије, о позоришту и позоришним представама,  нарочито луткарским, а онда их научиле како се праве лутке на штапу. Пошто су намерили да направе представу „Снежана и седам патуљака“, од помоћи им је била сликовница са Дизнијевим јунацима. Разне бојице, перлице, перца, шљаштеће звездице, али и свакојако зрневље, а нарочито безгранична дечја машта, начинили су позоришне лутке којима би се и Волт Дизни поносио.

 

2018. ГОДИНА

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ

Студент Јован Мацут је посетио продужени боравак ,,Небо“ у Борчи. Током три радионице, он је са новим другарима и њиховом учитељицом Дубравком Мацут прво причао о уметности, позоришту, музејима, а нарочито Музеју позоришне уметности Србије. Открили смо да варјаче не служе само за кување ручка: на њима смо прво цртали лица, затим правили косу, одећу, руке, и добили лепе, разноврсне лутке – ликове наших будућих представа. Онда је Јован донео кутије – позоришне бине, које су направили наши другари из старијих разреда. Поделили смо се на парове и смишљали мале представе и дијалоге које ће говорити наше лутке. Најлепше је било кад смо те представе изводили, као у правом луткарском позоришту. Било је сцена свађе и помирења, играња жмурке, али и причица о Деда Мразу. Наравно, ближе се Нова година и Божић!

 

 

 

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – СЕОСКО ДВОРИШТЕ

После озбиљно припремљене презентације и разговора са ученицима ОШ „Раде Кончар“ из Земуна (учитељице Александра Кукић / Драгана Жужић) о Музеју позоришне уметности Србије, а потом и о сценографији, костимографији и свему другом потребном за позоришну представу, студенткиња Учитељског факултета Ана Кукић је одржала две радионице. Ученици су били подељени у три групе и правили су лутке на штапу – животиње које живе у сеоском дворишту. Затим су добили текст, свако је научио своју улогу и одиграли су представу Препирка домаћих животиња!

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ГУСАРИ У ПОЗОРИШТУ

Са ученицима I/3 ОШ „Влада Аксентијевић“ (учитељица Свилана Селаковић), студенткиња Теодора Васиљевић се играла – гусара! У току прве радионице, сваки ученик је смишљао свој лик гусара, ко је, какав је, шта ради, и онда га „облачио“ у одговарајући костим, шминкао, правио фризуру… На другој и трећој радионици је свака група ученика смишљала причу у којој су главни јунаци били њихови гусари, увежбала и приказала своју представицу осталим другарима. Баш нам је било забавно, па макар и са повезом на једном оку!

 

 

 

 

 

КРЕИРЕМО ПОЗОРИШТЕ – ПОЗОРИШТЕ БАЈКИ

На Бановом Брду смо правили – бајке. У ОШ „Јосиф Панчић“ смо били са нешто старијим другарима, ученицима IV-6 (учитељица Татјана Филиповић), па им је студент Предраг Поповић говорио о врстама позоришта, а нарочито о луткарском позоришту – шта је потребно за луткарску представу, како се праве лутке. Потом је, током две радионице, свако бирао свој омиљени лик из бајке и правио лутку да нам покаже како замишља тај лик. Било је свега: вила, вештица, чаробњака…

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ПРИНЦЕЗЕ И ПРИНЧЕВИ

Били смо и у Старој Пазови, у ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“. Ту је студенткиња Јована Нехватал са ученицима I-1 (учитељица Татјана Кркић) током две радионице направила право краљевство, пуно принцеза и принчева! Користили смо бојице, колаж папир, креп папир, тканину, вуну… Било је чаробно!

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ПРЕДСТАВА

После генералне пробе, дошла је публика и наши другари из ОШ „Скадарлија“ су одиграли представу И ми смо позориште. Главна јунакиња је писала домаћи задатак о томе куда би све хтела да иде, а њени другари су приказивали све пределе које би хтела да посети, људе који тамо живе, какву музику слушају, како плешу… На наше изненађење, помогли су главној јунакињи да посети и – Музеј позоришне уметности Србије!

Било је весело, забавно, поучно, уз мнооооого аплауза и правих овација.

 

 

 

 

 

ГЕНЕРАЛНА ПРОБА

У склопу манифестације „Музеји за 10“, 17. маја смо угостили и наше добре познанике, ученике трећег разреда ОШ „Скадарлија“. У својој завршној радионици, Играмо се позоришта – у музеју, они су са учитељицом Бојаном Јовановић (и још неколико колега који су јој у овом великом подухвату помогли), а под будним оком професорке Барзут, најпре показали како теку завршне припреме за позоришну представу, то јест, како изгледа генерална проба. Било је много гужве, пресвлачења, шминкања, преслишавања, галаме, нервозе, треме – као у сваком позоришту.

КРЕИРАМО – ПОЗОРИШНИ МУЗЕЈ

Недељу дана касније, ученици I-3 ОШ „Светозар Милетић“ из Земуна су нам узвратили посету: у склопу манифестације „Музеји за 10“, 16. маја су дошли у наш Музеј, где су под руководством професорке Барзут и учитеља Матића, а уз асистенцију учитељице Милене Митровић, током две радионице учили како се прави сценографија. Сви смо се лепо забављали, а на крају смо добили најнасмејанији и најлепши натпис – Музеј позоришне уметности Србије!

 

 

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ПРОЛЕЋЕ

У мају смо поново били код наших другара из I-3 ОШ „Светозар Милетић“ из Земуна и њиховог учитеља Ђорђа Матића, са којима смо током три радионице правили лутке на штапу за замишљену представу о пролећу. Учили смо и како се ова врста лутака води.

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ СЕНКИ

Најмлађе ученике, прваке ОШ „Светозар Милетић“ (учитељ Ђорђе Матић), увели смо у чаробан свет позоришта сенки. Са њима смо, током три радионице, правили малу позорницу уз помоћ које сви можемо, код куће, да правимо своје позориште. Потрошили смо много боја, сви смо се измазали и дивно се забављали.

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ЛУТКЕ

Посетили смо и наше другаре у Вршцу. Ученици III 1 ОШ „Паја Јовановић“ и њихова учитељица Светлана Баковић, дружили су се са професорком Бaрзут и студенткињом Маријом Ђекић, које су их упутиле у тајне луткарског позоришта. Током три радионице они су правили позоришне лутке, увежбали и приказали луткарску представу по тексту М. Фистера,  Риба дугиних боја.

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – ПЛАКАТ

Пред Нову годину смо се дружили са ученицима другог разреда ОШ „Скадарлија“ и, уз помоћ учитељице Бојане Јовановић, у две радионице креирали плакате за праву позоришну представу, У контра смеру, коју су извели студенти Учитељског факултета, предвођени својом професорком Јадранком Бaрзут. Плакат који је направила наша другарица Ребека био је толико леп, да је заиста коришћен као најава за ову представу!

КРЕИРАМО ПОЗОРИШТЕ – МАШТАРИЈЕ

У прве четири радионице циклуса „Креирамо позориште“, дружили смо се са ученицима другог разреда ОШ „Скадарлија“. Правили смо сценографију, костиме и плакате за представу Маштарије – за праву позоришну представу коју игра Позориште Учитељског факултета. Рибице које смо направили и насликали постали су део сценографије!