ВЕЛИКАНИ СРПСКОГ ГЛУМИШТА

Удружење грађана „Жанка Стокић“ Раброво и Центар за културу „Вељко Дугошевић“ Кучево, прошле године су расписали конкурс за израду портрета глумаца зарад сталне изложбене поставке „Великани српског позоришта“, у Малој сали Дома културе у Раброву.

Будући да је велика српска глумица Жанка Стокић значајан део живота провела у Раброву, месту у којем се од 2002. године одржавају Позоришне свечаности „Жанки у част“, указала се потреба да се на једном месту обједине великани позоришне сцене Србије – кроз сталну изложбену поставку портрета глумаца који су оставили неизбрисив траг у историји нашег театра.

Конкурс је трајао до 20. октобра 2018, а пристигло је преко сто радова, у два конкурсна круга. О сликарским радовима у слободној техници одлучивала је двочлана комисија у саставу дипломирани историчар уметности Љиљана Јовић, и мастер примењени уметник Бојан Вељковић. Они су донели одлуку да у изложбу „Великани српског позоришта“ буду уврштена 52 дела. Изабрани радови својим уметничким квалитетима испуњавају критеријуме конкурса, а изразом, снагом и психолошком продубљеношћу дају својеврстан омаж уметницима који су својим делом обележили време у којем су стварали, али и ликовима које су тумачили.

Изложба слика „Великани српског позоришта“ ове године гостује на многим значајним позоришним фестивалима у земљи. Захваљујемо свим ликовним уметницима који су се одазвали позиву и допринели да наши глумачки великани поново „обилазе“ позоришта широм Србије.