ЗОРКА ТОДОСИЋ

ЗОРКА ТОДОСИЋ (1864-1936)

Виртуелна музејска поставка посвећена позоришној глумици Зорки Тодосић, настала је поводом обележавања 80 година од смрти славне глумице. Онлајн поставка и пратећи каталог под насловом ЗОРКА ТОДОСИЋ (1864-1936), усредсређени су на приказивање различитих сегмената рада и живота давно прослављене глумице.
Зорка (Коларовићева-Теодосијевић) Тодосићка (1. IV 1864, Нови Сад – 28. XII 1936, Београд), преко две деценије чланица Народног позоришта у Београду, доминирала је овом сценом као једна од најбољих драмских и оперетских глумица. Она заузима посебно место у галерији наших најзначајнијих уметница – велика трагеткиња и првокласна оперетска певачица, која је носила главне оперетске улоге и кроз њих популаризовала оперету у Србији.
Посебно драгоцен извор за проучавање лика и дела глумице Зорке Тодосић, био је портрет славне глумице из пера српског књижевника и позоришног критичара Милана Грола, као и многих савремених театролога, историчара и позоришних уметника. Необично је да све до сада Музеј позоришне уметности Србије није посветио ниједну изложбу нити публикацију овој уметници и надамо се да јој на овај начин указујемо заслужено поштовање.